Αποζημίωση σε ιδιοκτήτες από την Airbnb
Τρόπους να διατηρήσουν την παρουσία τους στην αγορά αναζητούν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναπτύξουν ουσιαστικά μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, ως απάντηση στη δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε στην Ελλάδα. Εν μέσω «βροχής» ακυρώσεων κρατήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, αρκετοί ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες Ελληνες, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την Airbnb και το κέντρο υποστήριξής της στην Ιταλία προκειμένου να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματά τους.
Σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης της Airbnb στην Ιταλία (χώρα στην οποία υπάγεται διοικητικά και η Ελλάδα), κατά μέσον όρο εξυπηρετούνται 48.000 τηλεφωνικές κλήσεις ημερησίως, μέσω 9.000 επαγγελματιών, ενώ στο απόγειο της κρίσης (όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τους πρώτους ταξιδιωτικούς περιορισμούς) το κέντρο έφτασε να δέχεται ακόμα και 55.000 κλήσεις από ιδιοκτήτες και χρήστες της πλατφόρμας. Τις τελευταίες ημέρες, το βασικό αντικείμενο που απασχολεί τους Ελληνες ιδιοκτήτες, κυρίως τους ιδιώτες, είναι πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 250 εκατ. δολ. (περίπου 227 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει η Airbnb. Με βάση τους όρους αυτού και όπως επιβεβαιώνουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο αμερικανικός όμιλος αναμένεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες για τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν στα καταλύματά τους. Συγκεκριμένα, προτίθεται να καταβάλει το 25% της αξίας της κάθε ακυρωθείσας κράτησης.
Πηγή: kathimerini.gr
Προϋπόθεση είναι αυτή να πραγματοποιήθηκε μέχρι και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη του επισκέπτη μεταξύ της 14ης Μαρτίου και της 31ης Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση και την πολιτική ακύρωσης του κάθε ιδιοκτήτη, αν επρόκειτο να λάβει π.χ. 400 ευρώ, θα εισπράξει το 25% αυτής, δηλαδή 100 ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες στους ενδιαφερόμενους οικοδεσπότες. Μέχρι τότε, αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι πληρωμές από την Airbnb προς τους ιδιοκτήτες θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, μία πληρωμή στο τέλος Απριλίου και μία ακόμα στο τέλος Μαΐου. Αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα αφορά το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία ή μόνο μερικές εξ αυτών, προεξαρχόντων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπάρχει η αίσθηση ότι το ποσό προορίζεται κατ’ αρχάς για τις ΗΠΑ και εφόσον υπάρξει περίσσευμα ενδέχεται να διανεμηθεί και σε άλλες αγορές. Παράλληλα, εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον είναι επαρκή τα σχεδόν 230 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις απώλειες που έχουν προκύψει από τις εκατοντάδες χιλιάδες ακυρωθείσες κρατήσεις που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, έστω και με το ποσοστό του 25% που έχει ορίσει η Airbnb.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ληφθεί το παραπάνω βοήθημα, θεωρείται απίθανο να μπορέσει να καλύψει μέρος έστω των απωλειών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέα κίνηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να αποτρέψει τη μαζική εκροή αγγελιών ακινήτων από την πλατφόρμα της λόγω της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η Airbnb θα λάβει μια σημαντική ένεση ρευστότητας, καθώς οι επενδυτικές εταιρείες Silver Lake και Sixth Street Partners θα επενδύσουν κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολ. για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας φιλοξενίας.