Προσδοκίες για άμεση μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Θεαματική ανάκαμψη με διψήφια ποσοστά, ανάλογη της θεαματικής πτώσης των τελευταίων εβδομάδων σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου από την Πέμπτη το βράδυ. Το οφείλουν στον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου πως με τη μεσολάβησή του ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία, έπεισε τις δύο ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να δώσουν τέλος στον μεταξύ τους πόλεμο τιμών και να μειώσουν την παραγωγή ώστε να πάρει και πάλι ανοδική ώθηση ο «μαύρος» χρυσός. Στο μεταξύ, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται εντονότατες πιέσεις από τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου που του ζητούν να δράσει καταλυτικά στην περίπτωση που δεν αποδώσουν καρπούς οι μεσολαβητικές του προσπάθειες. Και ο λόγος είναι πως το φθηνό πετρέλαιο απειλεί την επιβίωση των βιομηχανιών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.
Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ πως οι δύο ανταγωνιστές και επί περίπου έξι χρόνια προσωρινοί σύμμαχοι συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους αθροιστικά κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου. Ενας τέτοιος όγκος πετρελαίου αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Κι ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν ήδη πάρει φωτιά, λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάθμισε περαιτέρω τις προσδοκίες της αγοράς, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως οι δύο χώρες θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου ενδεχομένως και κατά 15 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο Bloomberg πως μετά τη συνομιλία του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστεί πως θα συμφωνήσουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες σε μείωση της παραγωγής. Αλλες πηγές, όμως, εξίσου προσκείμενες στην όλη κατάσταση ανέφεραν πως προς το παρόν πρόκειται απλώς για υποσχέσεις και φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία.
Στο μεταξύ, με την ανάκαμψη κατά 7,9% που σημείωνε χθες το αργό ΗΠΑ, ανερχόταν στα 27,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινασσόταν κατά 14,2% στα 34,10 δολάρια το βαρέλι. Με τις τιμές αυτές και ουσιαστικά με κάθε τιμή κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι, δεν είναι βιώσιμες οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου. Ο κλάδος φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για επιβίωση στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου που είχε, άλλωστε, ζητήσει 3 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για τη στήριξή τους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι βιομηχανίες σχιστολιθικών έχουν συσπειρώσει τις δυνάμεις τους και ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο ζητώντας να λάβει πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να κάμψει την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως της Ρωσίας. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα πως έχουν προσεγγίσει τον μέχρι προσφάτως υπουργό Ενέργειας, Ρικ Πέρι, και έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξή του. Προτείνουν, μεταξύ άλλων, ως την πλέον αποτελεσματική λύση να απαγορευθεί στο αργό από τη Σαουδική Αραβία η πρόσβαση στο μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ, το Μοτίβα στο Τέξας.
Την πρόταση αυτή φαίνεται να υποστηρίζει ο κ. Πέρι, που δήλωσε στο δίκτυο Fox News ότι θα προτείνει στον πρόεδρο να απαγορευθεί στα αμερικανικά διυλιστήρια η επεξεργασία πετρελαίου άλλων χωρών πέραν του αμερικανικού αργού για τις επόμενες 60 ή 90 ημέρες. Παράλληλα, οι σχιστολιθικές βιομηχανίες προτείνουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου έως και την κατάργηση του λεγόμενου Νόμου Τζόουνς, που επιβάλλει να είναι ακριβότερες οι εξαγωγές αμερικανικού αργού από το πετρέλαιο που μεταφέρουν τα δεξαμενόπλοια άλλων χωρών.
Ολα δείχνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει όλες τις προτάσεις και αν χρειαστεί θα επιστρατεύσει επιθετικά μέτρα για να εκβιάσει τη συναίνεση του Ριάντ και της Μόσχας. Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ συγκαλεί έκτακτη συνέλευση τη Δευτέρα και αναμένεται πως η Σαουδική Αραβία θα δηλώσει πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή της μόνον αν κάνουν το ίδιο όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Πηγή:kathimerini.gr