Συμφωνία για την εξυγίανση της Palco
Εάν εξετάσει κάποιος, διαχρονικά, τον κύκλο εργασιών της Palco, της εταιρείας που για τους παλαιότερους αποτελεί το συνώνυμο του ελληνικού εσώρουχου, θα διαπιστώσει ότι από το 2014 έως και τον Νοέμβριο του 2019 έχει υποχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60%, στο 1,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε από 30,19% το 2014, σε 11,75%, τον προτελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς, χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τα μεγέθη αυτά δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της, ιδρυθείσας το 1917, φανελοποιίας, η οποία τον Αύγουστο του 2012 πουλήθηκε στο fund Horizon Capital Management. Ωστόσο, τα χρέη προς τις τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς και Αττικής), που θεωρούνται ότι είναι περιορισμένα και ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, όπως και η ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης που δεν ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ, δίνουν προοπτικές στο εγχείρημα της αναδιάρθρωσης της Palco.
Σε αυτή τη βάση, η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106α του πτωχευτικού κώδικα, διαθέτοντας τη στήριξη των τραπεζών, όπως προκύπτει από επιστολή που συνέταξαν τα τραπεζικά ιδρύματα αρχές της χρονιάς, όπως πληροφορείται η «Κ».
Μέχρι να είναι σε θέση να καταθέσει προς επικύρωση στη Δικαιοσύνη τη συμφωνία εξυγίανσης, η εταιρεία εξασφάλισε, πρόσφατα, τη λήψη προληπτικών μέτρων με χρονικό ορίζοντα ισχύος το τέλος της άνοιξης. «Κλειδί» για να προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης είναι η Palco να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Οπως και για την εξασφάλιση γραμμής χρηματοδότησης 500.000 ευρώ με στόχο την αγορά πρώτων υλών (νήμα), εμπορευμάτων και βαφής.
Τι περιλαμβάνει όμως επακριβώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δραστηριότητας της Palco, η οποία αποτελεί βασικό προμηθευτή των πρατηρίων του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας; Εκτός από την αναδιάρθρωση του κοινοπρακτικού δανείου και την εξασφάλιση πίστωσης, την κεφαλαιοποίηση τόκων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, την εξασφάλιση περιόδου χάριτος για το 2021 με καταβολή μόνο των τόκων και τον διακανονισμό αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Palco προς τις τράπεζες εντός δεκαετίας (περιλαμβανομένης της περιόδου χάριτος) και εξόφληση του 59,6% αυτού στη λήξη. Τα χρέη προς προμηθευτές προβλέπεται να εξοφληθούν σε οκτώ χρόνια κατόπιν απομείωσης 90%, οι οφειλές προς εργαζομένους θα αποπληρωθούν σε τρεις μήνες, ενώ αυτές προς Δημόσιο (4 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν σε 180 δόσεις.
Συνολικά, οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες (11/2019) ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 332,2 χιλ. ευρώ το 2014.
Σήμερα η Palco απασχολεί 50 εργαζομένους, δηλαδή τους μισούς σε σχέση με το 2011. Τότε η ελβετική Schiesser International, που συνεργαζόταν από το 1967 με τη βιοτεχνία, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της, ενώ το 2009 είχε προηγηθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας (Chapter 11). Μέχρι την πώλησή της στην Horizon Capital Management, οπότε επέστρεψε σε σχετική κανονικότητα, η Palco αναγκαζόταν να πουλάει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της σε τιμές κάτω του κόστους. Ως αποτέλεσμα, το κόστος πωληθέντων εκτοξεύθηκε και η ιστορική εταιρεία μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι προμηθευτές απαιτούν να προπληρωθούν.
Πηγή: kathimerini.gr