Διπλασιάζει τις «πράσινες» επενδύσεις η BlackRock
Αλλαγή στάσης ανακοίνωσε, χθες, η BlackRock ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ύστερα από δριμεία κριτική που έχει δεχθεί από ακτιβιστές.
Ο κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίων, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 τρισ. δολαρίων, πρόκειται να διπλασιάσει τον αριθμό των βιώσιμων επενδύσεων. Επιπλέον, η BlackRock θα εκποιήσει τις επενδύσεις της σε όσες εταιρείες αποκτούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εσόδων τους από δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν καύση άνθρακα. Πρόκειται για μία προσπάθεια απεξάρτησης από εταιρείες με υψηλές εκπομπές αέριων ρύπων. Ταυτόχρονα, η BlackRock σκοπεύει να δεκαπλασιάσει τις «πράσινες» επενδύσεις της μέχρι το 2030, από 90 δισ. δολάρια σε περίπου 1 τρισ. δολ.
Σε χθεσινή επιστολή τού διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, Λάρι Φινκ, προς τους πελάτες της, υπογραμμίζεται ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τις αγορές όσο κανένας άλλος κίνδυνος στο παρελθόν. «Η κλιματική αλλαγή είναι διαφορετική. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί έστω και ένα μικρό μέρος των προβλεπόμενων επιπτώσεων, θα πρόκειται για μία πιο δομική, μακροχρόνια κρίση», έγραψε ο Φινκ στην επιστολή, σύμφωνα με τους Financial Times. «Εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν για μία σημαντική ανακατανομή κεφαλαίων», συμπλήρωσε ο Φινκ.
Εφεξής, η BlackRock θα αξιολογεί το λεγόμενο τρίπτυχο ESG, δηλαδή θα λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης, «με την ίδια αυστηρότητα, με την οποία αναλύει παραδοσιακούς δείκτες, όπως τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ρευστότητας», όπως τονίζεται στην επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίων θα απαιτεί από τις εταιρείες να κοινοποιούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ θα απομακρύνεται από όσες δεν προσπαθούν να το περιορίσουν. «Πιστεύουμε ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θα είναι από εδώ και πέρα το ισχυρότερο θεμέλιο για το χαρτοφυλάκιο των πελατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή επιστολή.
Η BlackRock είχε γίνει στόχος των ακτιβιστών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, ώστε να παρακινήσει μικρότερες εταιρείες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Επίσης, οι ακτιβιστές κατηγορούσαν την BlackRock για αθέτηση των υποσχέσεών της, αφού παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλός της είχε υπογραμμίσει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και είχε δεσμευθεί για περισσότερες «πράσινες» επενδύσεις.
Επιπλέον, στην επιστολή του 2018 προς τους πελάτες της εταιρείας, ο Φινκ είχε τονίσει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι οφείλουν να καθορίσουν τον ευρύτερο κοινωνικό σκοπό των εταιρειών τους και να μην αποδίδονται αποκλειστικά στο κυνήγι των κερδών.
Από την περασμένη εβδομάδα η BlackRock είναι μέλος μιας ομάδας 370 διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, που υποστηρίζουν τις προτάσεις των μετόχων για περιβαλλοντικές τακτικές και ασκούν πίεση στις εταιρείες να συμμορφωθούν με τη Συνθήκη των Παρισίων. «Η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί καθοριστικός παράγοντας για τις μακροχρόνιες προοπτικές των εταιρειών. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδους διαμόρφωσης της οικονομίας», ανέφερε στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.
Οι αλλαγές στην πολιτική της BlackRock είναι αντιπροσωπευτικές της γενικότερης τάσης, που επικρατεί μεταξύ των μεγάλων επενδυτών. Ολο και περισσότεροι στρέφονται στις βιώσιμες επενδύσεις, πιστεύοντας μάλιστα ότι οι αποδόσεις τους θα είναι ακόμη καλύτερες.
Διαφορετική προσέγγιση
Αντίθετα στο ρεύμα της εποχής φαίνεται πως πηγαίνει η Vanguard, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα των 370 διαχειριστών για επιχειρηματικές δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Vanguard ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το 2019 διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 6 τρισ. δολαρίων, ενώ έχει μεγάλη έκθεση σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Μπάκλεϊ, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η εταιρεία προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι μιλάμε σε εταιρείες σχετικά με το πώς διαχειρίζονται και πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα υπερβούμε τα όρια λέγοντάς τους τι να κάνουν», όπως δήλωσε ο Μπάκλεϊ σε συνέντευξή του στους Financial Times. Η Vanguard βρίσκεται στο στόχαστρο των ακτιβιστών, αφού η ακόμη μεγαλύτερή της BlackRock άλλαξε στάση απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δριμεία κριτική δέχεται και η Siemens, μετά την απόφασή της να συμμετάσχει στην ανέγερση εργοστασίου λιγνίτη στην Αυστραλία. Το εργοστάσιο θα παράγει περίπου 60 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως, τη στιγμή που σημειώνονται συντονισμένες προσπάθειες για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και του περιορισμού των εκπομπών αέριων ρύπων παγκοσμίως. «Το κυνήγι του κέρδους έχει προτεραιότητα έναντι του περιβάλλοντος», όπως γράφεται σε άρθρο γνώμης στην Deutsche Welle σχετικά με τη Siemens.
Πηγή: kathimerini.gr