Υψηλή φορολογία στους Αργεντίνους που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό
Στους διαχειριστές κεφαλαίου στρέφεται το 1% των Αργεντίνων, οι πλούσιοι δηλαδή της χειμαζόμενης από την οικονομική κρίση χώρας, ζητώντας βοήθεια για να προστατεύσουν την περιουσία που έχουν στο εξωτερικό. Φοβούνται πως η νέα κυβέρνηση του περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναδείχθηκε προσφάτως νικητής των προεδρικών εκλογών, θα επιβάλει σκληρή φορολογία στα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Και οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι.
Πρόκειται για κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο από ομόλογα, συμμετοχές σε αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις σε νομίσματα έως και απλές καταθέσεις στο εξωτερικό. Εχουν, όμως, κάθε λόγο να ανησυχούν καθώς ο νέος πρόεδρος στην πρώτη κιόλας δημόσια ομιλία του στις 10 Δεκεμβρίου δεσμεύθηκε να μειώσει την πείνα και τη φτώχεια στη χώρα και εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη «από όσους έχουν τη δυνατότητα να την προσφέρουν». Δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για να δουν τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση. Στις 14 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Σταντιάγο Καφιέρο δήλωσε στην εφημερίδα La Nacion ότι θα σταλεί σύντομα στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τη νέα φορολογική πολιτική. Και μεταξύ άλλων θα προβλέπει αύξηση των φόρων στην προσωπική περιουσία και υψηλότερη φορολογία για όσους διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Εξάλλου, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι επιβάλλεται σύντομα «φόρος τουρισμού» ύψους 30% που θα καταβάλλουν όσοι αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια, είναι εγγεγραμμένοι χρήστες του Netflix ή χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εκτός της χώρας. Οι Αργεντίνοι έχουν παράδοση στο να διατηρούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα προστατεύσουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τις επανειλημμένες πτωχεύσεις της χώρας τους και την ιλιγγιώδη πτώση του αργεντίνικου νομίσματος, του πέσο. Με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Indec, έχουν στο εξωτερικό αποταμιεύσεις ύψους πάνω από 300 δισ. δολάρια. Το πρόβλημα, όμως, για τους πλούσιους Αργεντίνους αυτή τη φορά είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό πείστηκαν από την πολιτική του προηγούμενου προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, και δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας το 2016.
Δήλωσαν, έτσι, τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στο εξωτερικό και δέχθηκαν να καταβάλουν έναν ενιαίο φόρο ύψους 15%, καθώς η κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί πως δεν θα έχουν περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις στο μέλλον. Και βέβαια όσοι πείστηκαν να επαναπατρίσουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία, τώρα θέλουν να τα φυγαδεύσουν και πάλι στο εξωτερικό. Η Αργεντινή βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα νέας πτώχευσης, η οικονομία της είναι σε ύφεση και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 50%.
Πηγή: kathimerini.gr