Το 1% των Ρώσων κατέχει το 60% του συνολικού πλούτου της χώρας
Το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής ανισότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ και η σχετική διαμάχη εντείνεται. Ολο και περισσότεροι πολιτικοί ζητούν την αύξηση των φόρων για τους πλουσίους, ενώ όλο και περισσότεροι βαθύπλουτοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι συμφωνούν με το μέτρο. Στο μεταξύ, εξάλλου, προκύπτει πως η εικόνα ως προς την κατανομή του πλούτου είναι χειρότερη έως και πολύ χειρότερη σε άλλες οικονομίες.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το πλουσιότερο 1% των αμερικανικών νοικοκυριών κατέχει περίπου το 39% του πλούτου της χώρας, ενώ το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα, μετά την καταβολή των φόρων ή άλλων εισφορών στο αμερικανικό δημόσιο, ανέρχεται στο 13%. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του BBC, το ποσοστό του 39% του συνολικού πλούτου των ΗΠΑ που βρίσκεται στα χέρια του 1% είναι σαφώς υψηλότερο του αντίστοιχου στη Βρετανία, όπου το πλουσιότερο 1% ελέγχει περίπου το 24% του συνολικού πλούτου και το 8% του εθνικού εισοδήματος. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από την ετήσια έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, το ποσοστό του πλούτου που ελέγχει το 1% στις ΗΠΑ είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο στη Βραζιλία, όπου το πλουσιότερο 1% ελέγχει περίπου το 45% του συνολικού πλούτου της χώρας, καθώς και στην Ινδία όπου ελέγχει πάνω από το 50% του συνολικού πλούτου.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Credit Suisse, η μεγαλύτερη ανισότητα, πάντως, με κριτήριο το ποσοστό του πλούτου που βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού συναντάται στη Ρωσία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό πλησιάζει το 60%. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, εμφανίζει μικρότερο ποσοστό πλούτου, της τάξης του 31%, να βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1%.
Εκείνο που διαφοροποιεί, όμως, την υπερδύναμη είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το εισόδημα των πλουσιότερων Αμερικανών. Στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας δημοσίων εσόδων (IRS), που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, φέρουν το εισόδημα του ίδιου αυτού 1% να έχει εκτιναχθεί πλέον σε επίπεδα πάνω από 515.000 δολάρια ετησίως το 2017 και να έχει σημειώσει αύξηση 7,2% σε σύγκριση με μόλις πριν από ένα έτος. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, άλλωστε, το εισόδημα του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών έχει αυξηθεί κατά 33%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από εκείνη του εισοδήματος οποιασδήποτε άλλης εισοδηματικής κατηγορίας πλην των ακόμη πλουσιότερων.
Πηγή: kathimerini.gr