Το ράλι των κρατικών ομολόγων αξιοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις
Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ανοίγει την πόρτα των διεθνών αγορών και για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και απομένουν οι τυπικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές για να προχωρήσουν σύντομα στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, για να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο –ακριβότερο– δανεισμό.
Ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, ο όμιλος είχε προχωρήσει σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα. Με την έκδοση του νέου 5ετούς θα μπορέσει να μειώσει ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά του κόστη. Είναι ενδεικτικό ότι το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το 2017 ο όμιλος, με κουπόνι 4,875%, έχει απόδοση κοντά στο 1,1% στη δευτερογενή αγορά.
Ο ΟΤΕ επίσης ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ελληνικός όμιλος όρισε την BNP Paribas και την Goldman Sachs ως αναδόχους, οι οποίες χθες πραγματοποίησαν την πρώτη τηλεδιάσκεψη με δυνητικούς επενδυτές. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το επιτόκιο μπορεί αν διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1%-1,5%. Σημειώνεται πως το ομόλογο του ΟΤΕ που λήγει το 2022 έχει απόδοση 0,1%. Το γεγονός πως ο ΟΤΕ είναι θυγατρική της Deutsche Telekom είναι ένας επιπλέον παράγοντας που ωθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του.
Στα μέσα Οκτωβρίου σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να αντλήσει ρευστότητα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι μεγάλες τουλάχιστον, με καλά χρηματοοικονομικά στοιχεία βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στην παρούσα συγκυρία για να «σηκώσουν» φθηνό χρήμα από την αγορά. Τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Είναι ενδεικτικό πως διεθνώς, κρατικά και εταιρικά ομόλογα ύψους 15 τρισ. δολαρίων έχουν αρνητικές αποδόσεις. Ετσι, οι επενδυτές αναζητούν εντατικά ακόμη και μικρές αποδόσεις. Ταυτόχρονα, ο «ελληνικός κίνδυνος» έχει περιοριστεί δραματικά στα μάτια των διεθνών επενδυτών, γεγονός που αντανακλάται στη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων.
Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει θετικά είναι η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Kι αυτό γιατί δίνει πλέον τη δυνατότητα και σε ελληνικά κεφάλαια του εσωτερικού να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων.
Με δεδομένα, τα μεγέθη και τα θεμελιώδη τους, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ είναι οι πρώτες εταιρείες που κινούνται για να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές συνθήκες, όχι γιατί χρειάζονται άμεσα ρευστότητα, αλλά για να μειώσουν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. Με την ίδια λογική, που το Δημόσιο θα αποπληρώσει μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ με τη φθηνότερη ρευστότητα από το ταμειακό απόθεμα των δανείων του ESM και από τις αγορές.
Πηγή: kathimerini.gr