Ο Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας
Επειτα από μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος απέπεμψε τον διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Η κίνησή του δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι ευρύτερα γνωστές οι παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στο έργο της κεντρικής τράπεζας όπως και οι ανορθόδοξες αντιλήψεις του για τη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα ότι τα υψηλά επιτόκια ευθύνονται για τον πληθωρισμό. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2018, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι μετά τις εκλογές θα αναλάμβανε προσωπικά τη νομισματική πολιτική και είχε υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, οι τεταμένες επί καιρό σχέσεις του Ερντογάν με τον Τσετίνκαγια έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι στις 12 Ιουνίου συνεδρίασε η κεντρική τράπεζα και αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της τουρκικής λίρας. Η αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να ανακόψει την άνοδο της τουρκικής λίρας που από τον Μάιο έχει ανατιμηθεί κατά 8,3%. Αιτία της βελτίωσης στην ισοτιμία του νομίσματος ήταν η υποχώρηση του πληθωρισμού. «Αποπέμποντας ξαφνικά τον Τσετίνκαγια, ο Ερντογάν θύμισε σε όλους ποιος αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική», σχολιάζει ο Πιοτρ Ματίς, αναλυτής της Rabobank. Ο ίδιος προεξοφλεί πως θα υπονομευθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και ιδιαιτέρως αν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αντιστρέφοντας την αύξηση στην οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Ομοίως ο Ζίαντ Νταούντ, οικονομολόγος του Bloomberg, προεξοφλεί πως εφεξής οι αγορές θα εξετάζουν σχολαστικά κάθε κίνηση της κεντρικής τράπεζας και κάθε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν αν μια μείωση των επιτοκίων θα είναι απότοκος των οικονομικών εξελίξεων ή θα οφείλεται σε κυβερνητικές πιέσεις. Ο Τσετίνκαγια έχει κατηγορηθεί ότι καθυστέρησε να αυξήσει τα επιτόκια όταν τον Αύγουστο του περασμένου έτους η τουρκική λίρα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Στη συνέχεια, στις αρχές του τρέχοντος έτους κατηγορήθηκε για αδιαφανείς χειρισμούς όταν μειώθηκαν απότομα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τράπεζας της Τουρκίας και καλλιεργήθηκε η εντύπωση πως είχαν χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί η τουρκική λίρα. Δεδηλωμένος «εχθρός των επιτοκίων», ο Ερντογάν επικαλέστηκε προ ημερών την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να προχωρήσει σταδιακά σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.
Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το επίπεδο των επιτοκίων της τουρκικής λίρας που μετά την άνοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο 24%. Σημειωτέον ότι προ ημερών ο Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ανέφερε την Τουρκία ως παράδειγμα χώρας στην οποία οι πολιτικοί αναμειγνύονται στη νομισματική πολιτική.
Πηγή: kathimerini.gr