Πωλούνται τα πρώτα 3.000 ακίνητα από «κόκκινα» δάνεια
Επειτα από διεργασίες αρκετών μηνών, τα πρώτα 3.000 ακίνητα που έχουν προκύψει μέσω της διαδικασίας της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες φορέων της αγοράς ακινήτων, αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τουλάχιστον πέντε μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά το καθένα, με τον συνολικό αριθμό να υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 2.200 ακίνητα.
Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο «τρέχει» και ο διαγωνισμός για την πώληση του πακέτου ακινήτων της Eurobank με την επωνυμία Star. Σε αυτό περιλαμβάνονται 674 ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με την αξία τους να εκτιμάται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές και για την πώληση του χαρτοφυλακίου Opus, επίσης της Eurobank, το οποίο απαρτίζεται από 280 επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.), αξίας της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Επομένως, το συνολικό άθροισμα ξεπερνάει τα 3.000 ακίνητα.
Η διαδικασία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος διάθεσης, καθώς δεν προβλέπεται να πωληθούν μαζικά όλα τα ακίνητα ταυτόχρονα. Ειδικότερα, η κάθε τράπεζα αναμένεται να αναθέσει είτε σε εξωτερικούς συνεργάτες είτε σε εσωτερικές υπηρεσίες π.χ. πακέτα αποτελούμενα από 200, 300 ή 500 ακίνητα τη φορά. Στη συνέχεια, οι εταιρείες που θα κληθούν να διαχειριστούν την πώληση των πακέτων αυτών προχωρούν σε επιμέρους ομαδοποιήσεις, π.χ. ανάλογα με την αξία ή με τα χαρακτηριστικά. Ετσι, ακίνητα αξίας άνω των 3-4 εκατ. ευρώ θα πωληθούν με τη διαδικασία του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αλλα ακίνητα, που δεν είναι εύκολο να συνενωθούν με άλλα, θα διατίθενται μεμονωμένα, μέσω ανάθεσης σε μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, ενώ άλλα θα πωλούνται με βάση τον χαρακτήρα τους, π.χ. διαμερίσματα κατάλληλα για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων σε διάφορα σημεία της χώρας.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, είναι σαφές ότι επιχειρείται η επιτάχυνση του ρυθμού πώλησης, δεδομένης και της ταχύτητας με την οποία εισρέουν πλέον ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών, απόρροια του μεγάλου ποσοστού ανακτηθέντων ακινήτων μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, τα ακίνητα που πωλούνται μέσω πλειστηριασμού, εντέλει, καταλήγουν στα χέρια της τράπεζας. Αφού ρυθμιστούν οι απαιτούμενες πολεοδομικές και νομικές εκκρεμότητες, μια πολυδάπανη και χρονοβόρος διαδικασία, σταδιακά αυτά τα ακίνητα ομαδοποιούνται με βάση τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους και άλλες παραμέτρους και πλέον οδεύουν προς πώληση στην αγορά.
Η «τακτοποίηση»
Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Μούντης, διευθύνων εταίρος της εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Delfi Partners, η «τακτοποίηση» των ακινήτων αποτελεί μεγάλο άχθος για τις τράπεζες και τα funds που έχουν αποκτήσει χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι για την πώληση ενός ακινήτου χρειάζεται πληθώρα πιστοποιητικών και εγγράφων, που συχνά απαιτούν αρκετό χρόνο, αλλά και χρήμα. Οταν αυτό αφορά εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακίνητα για κάθε τράπεζα, το κόστος είναι μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν τα ακίνητα αυτά χωρίς τα σχετικά πιστοποιητικά, με ταυτόχρονη υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη να εκδώσει ο ίδιος τα απαιτούμενα έγγραφα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να συμφωνείται κι ένα χαμηλότερο τίμημα πώλησης, ώστε να διευκολύνεται η όλη διαδικασία.
Πηγή: kathimerini.gr