Μεγάλη ζήτηση για το ομόλογο σε γουάν που εξέδωσε η Πορτογαλία
Κατά τρεις φορές καλύφθηκε η έκδοση πορτογαλικών ομολόγων σε γουάν, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δανείζεται σε γουάν, με τα τριετή «ομόλογα Panda» να επισφραγίζουν τις στενές εμπορικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί ανάμεσα στη Λισσαβώνα και στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Στόχος της Λισσαβώνας ήταν η άντληση 2 δισ. γουάν μέσω των «ομολόγων Panda», ενώ οι προσφορές που συγκέντρωσε έφθασαν τα 6,33 δισ. γουάν με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,09%, ενώ το αρχικό φάσμα κυμαίνονταν στο 3,90% με 4,5%. Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης δημοπρασίας, με διοργανωτές της HSBC και την Bank of China, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC πως «αυτό είναι ένα θετικό βήμα για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της χώρας». Το νέο τριετές ομόλογο απευθύνεται σε Κινέζους θεσμικούς επενδυτές και αποστολή του είναι να «εισέλθει η Πορτογαλία σε μια μεγάλη νέα αγορά με υψηλή ρευστότητα», όπως εξήγησε σε συνέδριο ο γ.γ. του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ.
Η Πορτογαλία είναι από τους «αγαπημένους» επενδυτικούς προορισμούς της Κίνας στην Ευρώπη χάρις στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών με πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα. «Η παρουσία της Κίνας στην πορτογαλική οικονομία έχει αυξηθεί από το 2008. Οι Κινέζοι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας», σχολιάζει τραπεζικό στέλεχος στο πρακτορείο Reuters.
Εν μέσω της κρίσης δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, η Πορτογαλία ήταν μία από τις χώρες που αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Μετά την ολοκλήρωση ενός αυστηρού δανειοδοτικού προγράμματος από το 2011 μέχρι το 2014, η πορτογαλική οικονομία κατάφερε να επανέλθει δριμύτερη με την κυβέρνηση Αντόνιο Κόστα.
Μέσα σε μια τριετία, η ανεργία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ο προϋπολογισμός αναμένεται να ισοσκελιστεί μέχρι τα τέλη του 2019, ενώ έχει αποπληρωθεί πρόωρα όλο το δάνειο που έλαβε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την προοπτική της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική», ανοίγοντας τον δρόμο για αναβάθμιση αργότερα μέσα στο 2019.
Οι προετοιμασίες για την έκδοση του πορτογαλικού ομολόγου σε γουάν ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Η κίνηση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Λισσαβώνας να διευρύνει την επενδυτική της βάση, αλλά και να ενισχύσει τον ρόλο της ως πύλης εισόδου κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Πηγή: kathimerini.gr