Τεράστιο το χάσμα στις αμοιβές CEO και υπαλλήλων στις ΗΠΑ
Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Berkshire Ηathaway, πληρώνεται επτά φορές τον μέσο μισθό ενός υπαλλήλου της εταιρείας του – και αυτό σημαίνει πως εισπράττει 100 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο ως αμοιβή την τελευταία 25ετία ανεξαρτήτως της πορείας της μετοχής της ΒΗ.
Αντιστοίχως ο Ελον Mασκ, επικεφαλής και ιδρυτής της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, εισπράττει… 40.668 φορές περισσότερα. Τα στοιχεία αποτυπώνονται στις εκθέσεις που υπέβαλαν οι αμερικανικοί κολοσσοί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Tesla, ειδικότερα, παρατηρείται η πιο ακραία αναλογία 40.668/1, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Eπί ετησίων αποδοχών 2,3 δισ. δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου Ελον Μασκ, μόνον τα 56.000 δολάρια αφορούν τον μισθό του. Τα υπόλοιπα είναι μπόνους για την πορεία της εταιρείας, τα οποία θα του καταβληθούν στο σύνολό τους μόνον εάν η Tesla εξασφαλίσει κεφαλαιοποίηση 650 δισ. δολαρίων. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Tesla είναι 47,7 δισ. δολάρια. Ο κ. Μασκ, πάντως, επέλεξε να μη λάβει τον μισθό των 56.000 δολαρίων προσδοκώντας το μεγάλο πακέτο. Η διαφορά μεταξύ των απολαβών της διοίκησης και των υπαλλήλων, όπως παρατηρούν οι Financial Times, δίνει τροφή σε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της επιβολής ορίων στις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων.
Η αναλογία
Ενα από τα σοβαρά και ίσως δυσεπίλυτα θέματα στην αμερικανική κοινωνία είναι η εισοδηματική ανισότητα, κάτι που φαίνεται πολύ έντονα στο δημοσίευμα των FT. Κατά μέσον όρο, όπως δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων για θέματα αμοιβών στελεχών Equilar, η αναλογία μισθών διαμορφώνεται στο 254/1, δηλαδή ένας επικεφαλής μεγάλης εταιρείας στις ΗΠΑ πληρώνεται 254 φορές όσο πληρώνεται κατά μέσον όρο ο/η υπάλληλός του. Το 2017 η αναλογία ήταν 235 προς ένα, δηλαδή ελαφρώς καλύτερη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μεγάλο χάσμα έχει απασχολήσει συνδικάτα, ακτιβιστές και πολιτικούς ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σάρα Αντερσον, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για την παγκόσμια οικονομία στο αριστερών τάσεων Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής, «οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι πρόκειται για θέμα που αγγίζει μία ευαίσθητη χορδή των ανθρώπων ανεξαρτήτως του ποια είναι η τοποθέτησή τους». Επιπλέον, όπως διευκρινίζει, η διαφορά αμοιβών αποτελεί σημαντικό δείκτη του εάν τελικά μία εταιρεία πραγματικά μοιράζεται με τους ανθρώπους της τα κέρδη της.
Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έμπρακτη αντίδραση, όπως σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ, που προβλέπουν φορολογία επί των εταιρειών με μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές μεταξύ διοίκησης και υπαλλήλων.
Στο Πόρτλαντ, λόγου χάριν, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Ορεγκον, ισχύει το εξής: εάν σε μια εταιρεία ο επικεφαλής εισπράττει 100 – 250 φορές τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου, καλείται να πληρώσει 10% επιπλέον σε φόρο και 25%, όταν η διαφορά υπερβαίνει τις 250 φορές. Τον Φεβρουάριο οι αρχές του Πόρτλαντ ανέφεραν ότι μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της η συγκεκριμένη φορολογία θα αποφέρει 2,4 εκατ. δολάρια. Η διασημότερη εταιρεία της πόλης είναι η Nike. Η αμοιβή του επικεφαλής της Μαρκ Πάρκερ ήταν ίση με 379 φορές τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου σε κατάστημα, δηλαδή σχεδόν 25 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο.
Η Equilar εξέτασε τις αμοιβές 100 διευθυνόντων συμβούλων, εκ των οποίων οι 11 λάμβαναν περισσότερες από 100 φορές τον μέσο μισθό ενός υπαλλήλου. Η απόκλιση αυτή σχετίζεται με τα κίνητρα που προσφέρονται στη διοίκηση για τη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας. Οι Σάφρα Κατζ και Μαρκ Χερντ, οι δύο επικεφαλής της Oracle, εισπράττουν 108 εκατ. δολάρια έκαστος, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι δεν πρόκειται για συνήθεις αμοιβές. Και αυτό γιατί τα πακέτα τους εμπεριέχουν οψιόν, που ως δικαιώματα προαγοράς μετοχών ασκούνται σε βάθος πενταετίας. Σε μια ετήσια βάση η αναλογία δεν θα ήταν 1.205/1 αλλά 282/1, όπως εξήγησε, εν κατακλείδι, η Οracle.
Πηγή: kathimerini.gr